Asistență medicală comunitară


Masuri de prevenire a efectelor negative ale caniculei asupra populației

Primarii din mediul urban si rural:
• asigurarea permanenta cu apa potabila in cantitate suficienta;
• dotarea cu cisterne din fibra pentru rezerva de apa;
• inscriptionarea surselor sigure de apa potabila din localitate cu inscriptia « Apa buna de baut » ;
• se va acorda o mai mare atentie verificarii conditiilor de colectare, depozitare si evaluare a deseurilor menajere in conditii de siguranta.
Unitati de invatamant si tabere scolare:
• asigurarea in permanenta a apei potabile;
• asigurarea asistentei medicale ( medici /asistenti scolari, medici de familie);
• dotarea corespunzatoare a aparatului de urgenta cu medicamente si materiale sanitare.
Cabinetele medici de familie:
• acordarea unei atentii deosebite persoanelor cu risc ( copii, varstnici, persoane cu afectiuni cardio – vasculare, neuropsihice, endocrine, metaboloce);
• asigurarea asistentei medicale in mod prioritar persoanelor afectate de canicula;
• delegarea de personal medical care sa sigure acordarea primului-ajutor la punctele fixate de primarii.
Unitati sanitare cu paturi si unitati medico – sociale:
• asigurarea unui microclimat corespunzator in saloane, salile de operatii si salile de tratament;
• asigurarea rezervei de apa potabila;
• asigurarea unei cantitati de minim 2 l de apa / bolnav/ zi;
• dotarea corespunzatoare cu medicamente si materiale sanitare;
• functionalitatea generatoarelor de rezerva;
• monitorizarea si raportarea situatiilor deosebite determinate de canicula prin serviciul de ambulanta si UPU.
Asistentii medicali comunitari:
• semnalarea medicului de familie a cazurilor de bolnavi cronici imobilizati la domiciliu, care au nevoie de asistenta medicala;
• semnalarea primariilor a numarului persoanelor nedeplasabile carora trebuie sa li se asigure cantitatea minima de apa potabila;
• informarea si educarea populatiei cu privire la efectele negative ale caniculei.
Populatie:
• evitarea expunerii prelungite la soare;
• evitarea expunerii prelungite la soare;
• cresterea consumului de lichide ( apa, apa plata, apa minerala, suc de fructe) la 2-4 l pe zi, lichidele nu trebuie sa fie foarte reci;
• alimentatie cu continut caloric redus (lactate, fructe, legume) saraca in grasimi;
• evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice;
• evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice;
• evitarea unor eforturi fizice sustinute in perioada zilei in care temperatura atinge valorile maxime;
• activitatea din agricultura, santiere de constructii, hale industriale, care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, se va desfasura dimineata si seara;
• evitarea situatiilor in care copiii mici sunt lasati sa astepre in interiorul autovehiculelor parcate la soare si evitarea deplasarii acestora pe distante lungi, in vehicule fara posibilitati de climatizare;
• persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate inrte orele 11.00-16.00.
Recomandari in caz de caniculă.pdf

Campanie
„Copil vaccinat: copil protejat!" - martie-aprilie 2025

În perioada martie-aprilie 2025, la nivelul întregii țări se vor desfășura activități de promovare a vaccinării, conform Calendarului Național de Vaccinare.

Detalii campanie

De ce este importantă vaccinarea?
Prin prevenirea răspândirii bolilor infecțioase, vaccinarea are un rol crucial în protejarea sănătății copiilor. An de an vaccinarea salvează milioane de vieți și alte milioane de oameni sunt protejați prin vaccinare de numeroase boli și dizabilități.
Atunci când o parte semnificativă a oamenilor este protejată prin vaccinare de apariția bolii, apare fenomenul de „imunitate de grup", transmiterea bolii este încetinită, ajungând să fie protejate inclusiv persoanele care nu pot beneficia de vaccinare, de exemplu copiii cu vârste prea mici pentru a primi un anumit vaccin, nou-născuții, persoane care suferă de anumite afecțiuni pentru care este contraindicată vaccinarea. Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai cost-eficiente modalități de a salva vieți și de a promova sănătatea și bunăstarea pe tot parcursul vieții.
Calendarul Național de Vaccinare din România
Obiectivul vaccinărilor incluse în Calendarul National de Vaccinare este de a proteja sănătatea populației împotriva principalelor boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare.
Aceste boli sunt: hepatita B, tuberculoza, tetanosul, difteria, tusea convulsivă, poliomielita, infecțiile cu Haemophilus influenzae tip B, infecțiile pneumococice, rujeola, rubeola și oreionul.
Ce activități sunt programate în cadrul campaniei?
Deși vaccinarea are beneficii, ratele de vaccinare rămân sub nivelurile optime în unele comunități, ceea ce împiedică instalarea „imunității de grup". De aceea, prin intermediul acestei campanii urmărim realizarea unor activități care să contribuie la reducerea acestui decalaj prin educație și informare țintită:
· Sesiuni educaționale: sesiuni, seminare, ateliere de lucru interactive pentru părinți și profesioniști din sistemul educațional.
· Workshop-uri: sesiuni de lucru interactive ale profesioniștilor din sistemul educațional și din sistemul de sănătate pentru identificarea modalităților optime prin care părinții pot să fie mai bine informați în ceea ce privește siguranța și eficacitatea vaccinării.
· Acțiuni la nivelul comunităților vulnerabile: implicarea asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari, mobilizarea de voluntari pentru distribuirea materialelor informative și pentru a răspunde întrebărilor populației.
· Implicarea mass-media: pregătirea de materiale informative care să poată fi postate în mediul online (platforme social media, website-ul Institutului National de Sănătate Publică, website-urile Direcțiilor Județene de Sănătate Publică) participarea profesioniștilor la emisiuni radio sau televiziune pentru ca mesajele să fie transmise către o audiență cât mai largă.
· Programe la nivelul școlilor: Realizarea de parteneriate la nivelul școlilor pentru desfășurarea de acțiuni informative cu implicarea părinților.
Institutul Național de Sănătate Publică și direcțiile de sănătate publică județene atrag atenția asupra importanței respectării recomandărilor medicale în ceea ce privește vaccinarea copiilor. „Vaccinarea este modalitatea sigură, eficientă și rapidă prin care putem să protejăm copiii împotriva unor boli grave, care pot conduce la decese. Prin vaccinare putem evita episoade de boală ale copiilor, episoade de internare și chiar decesele produse de boli pentru care există metode de prevenire."
Cum vă puteți implica în desfășurarea acestei campanii?
Oamenii din comunități se pot implica activ în această campanie prin participarea la evenimentele locale care se vor organiza, prin distribuirea materialelor informative și a informațiilor primite și prin încurajarea prietenilor și a familiei de a-și vaccina copiii.

Documente informative

Document Deschide
CAMPANIA NAȚIONALĂ DE PROMOVARE A VACCINĂRII "Copil Vaccinat: Copil protejat!" - Analiză de situație Deschide
CAMPANIA NAȚIONALĂ DE PROMOVARE A VACCINĂRII "Copil Vaccinat: Copil protejat!" - Invitație medici de familie Deschide
CAMPANIA NAȚIONALĂ DE PROMOVARE A VACCINĂRII "Copil Vaccinat: Copil protejat!" - Comunicat de presă Deschide

Pliante campanie




Campanie
"Mai multă viață mai puține ecrane!" - ianuarie februarie 2025

În lunile ianuarie și februarie 2025, Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția Județeană de Sănătate Publică Siceava derulează campania de informare, educare și conștientizare cu privire la factorii de risc pentru sănătatea mintală, având ca temă "Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?" finanțată de Ministerul Sănătății.

Detalii campanie

Campania vizează creșterea gradului de informare și conștientizare în rândul populației generale privind problematica utilizării în exces a rețelelor sociale (social media use – SMU) și a ecranelor în general/tehnologiei digitale și efectele acestui comportament asupra sănătății mintale, având ca scop adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să contribuie la menținerea sănătății fizice și psihice a oricărui individ, bucurându-se în același timp de beneficiile și oportunitățile oferite de era digitală.
În România, accesul la internet și telefonie mobilă este destul de răspândit; în anul 2021, 60,2% dintre gospodăriile din mediul urban și 39,8 din mediul rural aveau acces la internet. Dintre acestea, 81,7% folosesc telefoane inteligente pentru conectarea la internet (Institutul Național de Statistică, 2021).
Studiul Comportamentul în sănătate la copiii de vârstă școlară (HBSC) 2021/2022, publicat de OMS, care a chestionat aproape 280 000 de tineri cu vârsta de 11, 13 și 15 ani din 44 de țări și regiuni din Europa, Asia Centrală și Canada în 2022, arată o creștere bruscă a utilizării problematice a rețelelor sociale în rândul adolescenților, cu rate în creștere de la 7% în 2018 la 11% în 2022. Această creștere, coroborată cu informația că 12% dintre adolescenți sunt expuși riscului de probleme cauzate de jocuri de noroc, ridică îngrijorări cu privire la impactul tehnologiei digitale asupra sănătății mintale și bunăstării tinerilor. Datele raportului arată că:
• Mai mult de 1 din 10 adolescenți (11%) au prezentat semne de comportament problematic în rețelele sociale, aceștia depun eforturi să-și controleze comportamentul de utilizare social-media și întâmpină dificultăți/consecințe negative. Fetele au raportat niveluri mai mari de utilizare problematică a rețelelor sociale decât băieții (13% față de 9%).
• Peste o treime (36%) dintre tineri au raportat contact constant cu prietenii online, cu cele mai mari rate în rândul fetelor de 15 ani (44%).
• O treime (34%) dintre adolescenți au jucat zilnic jocuri digitale, (22%), respectiv mai mult de 1 din 5 adolescenți a jucat cel puțin 4 ore pe zi, în zilele în care se angajează în acest comportament.
• 12% dintre adolescenți sunt expuși riscului de jocuri problematice, băieții fiind mai probabil decât fetele să prezinte semne de jocuri problematice (16% față de 7%).
• Aceste date au stârnit îngrijorare și au dus la definirea utilizării problematice a rețelelor sociale ca fiind un model de comportament caracterizat de simptome asemănătoare dependenței, deoarece include incapacitatea de a controla utilizarea rețelelor sociale, simptomatologie similară sevrajului atunci când se renunță la utilizare, neglijarea altor activități în favoarea rețelelor sociale și confruntarea cu o serie de consecințe negative în viața de zi cu zi din cauza utilizării excesive.
• În general, 11% dintre adolescenți au raportat SMU problematic. Prevalența utilizării problematice a arătat o ușoară creștere față de 2018 (de la 7%). O creștere mai mare a fost observată în rândul fetelor decât în rândul băieților, fetele de 13 ani au înregistrat o creștere cu 6% a SMU problematic față de 2018. Deși 18 țări și regiuni au arătat o creștere semnificativă a SMU problematice la băieți și fete, a existat o variație la nivel de țară/regiune.
• România a avut cea mai mare prevalență a comportamentului problematic de utilizare a rețelelor sociale și jocurilor pe ecrane (22%), urmată de Malta (18%) și Bulgaria (17%).6 Cea mai scăzută prevalență a fost înregistrată în Țările de Jos (5%).
Obiectivele campaniei:
• Creșterea nivelului de informare și conștientizare al populației privind problematica sănătății mintale, în special a grupurilor vulnerabile.
• Creșterea nivelului de conștientizare al părinților și profesorilor în ceea ce privește riscul utilizării problematice a rețelelor sociale (dependența de ecrane) și consecințele acestui comportament asupra sănătății mintale.
• Creșterea nivelului de informare și conștientizare al preșcolarilor, școlarilor/adolescenților cu privire la utilizarea in exces a ecranelor și la necesitatea adoptării timpurii unui stil de viață sănătos.
• Creșterea nivelului de informare și conștientizare al adulților cu privire la factorii de risc privind dependența și la necesitatea implicării fiecărui individ în controlul și reducerea acestora.
• Încurajarea adoptării comportamentelor orientate spre sănătate la nivel populațional.
• Promovarea măsurilor de prevenție primară și secundară a dependenței în rândul populației generale, decidenților și a profesioniștilor din sănătate.
Grupuri țintă:
• Copii preșcolari și școlari/adolescenți
• Părinți și educatori/profesori
• Populația generală

Documente informative

Document Deschide
"Mai multă viață, mai puține ecrane!" - prezentare adresată părinților Deschide
"Mai multă viață, mai puține ecrane!" - prezentare adresată copiilor Deschide

Pliante campanie



Campanie
Promovarea alimentației sănătoase - noiembrie 2024

Promovarea alimentației sănătoase în rândul adolescenților, cu evitarea consumului de dulciuri, băuturi carbogazoase și alimentelor de tip "fast food" în vederea prevenirii obezității.

"Alege inteligent, mănâncă sănătos!"

Detalii campanie

Scopul campaniei:
Informarea și educarea adolescenților și părinților acestora privind principiile unei alimentații sănătoase.
Creșterea conștientizării problematicii obezității infantile, în special la adolescenți și informarea părinților despre beneficiile unei alimentații sănătoase și a consecințelor alimentației nesănătoase prin consumul băuturilor îndulcite, energizante și produse de tip fast food.
Obiectivele campaniei:
1. Creșterea nivelului de conștientizare în privința riscurilor alimentației nesănătoase, respectiv a consumului frecvent de băuturi îndulcite carbogazoase, energizante și a produselor alimentare de tip "fast food" în vederea prevenirii obezității la adolescenți.
2. Creșterea nivelului de informare și educare a adolescenților și părinților acestora cu privire la alimentația sănătoasă.
3. Încurajarea adolescenților să adopte principii alimentare sănătoase și orientarea către un stil de viață sănătos.
Grupuri țintă:
• Copiii din ciclul gimnazial (preșcolari, adolescenți) din grupa de vârstă 12-15 ani și părinții acestora. ;
Mesajele campaniei
1. Obiceiurile alimentare sănătoase se deprind din familie. Îndrumați copiii și adolescenții să facă alegeri alimentare sănătoase când sunt departe de casă.
2. Împachetați gustări sănătoase și apă pentru copii la școală sau când familia dvs. este în oraș.
3. Căutați localuri cu alimente și opțiuni sănătoase în meniu.
4. Discutați cu copilul dumneavoastră despre diferitele opțiuni de meniu și încurajați "echilibrul". De exemplu, dacă copilul dumneavoastră comandă un burger, ar putea cere o salată în loc de cartofi prăjiți.
5. Învatați copilul să se oprească din mâncat când se simte sătul. Spuneți-i că nu trebuie să termine totul din farfurie – porțiile de mâncare la restaurante sunt de obicei mai mari decât acasă.
6. Încercați să nu etichetați alimentele drept „bune" sau „rele", ci concentrati-vă în schimb pe toate lucrurile bune privitor la alimentația sănătoasă.
7. Încercați să nu folosiți alimentele ca recompensă pentru un comportament bun – acest lucru poate face uneori alimentele mai „prețuite" și mai atractive.
8. Împărtășiți mesele din meniul pentru adulți dacă mesele copiilor sunt prăjite și nu au salată sau legume.
9. Dacă copilul dvs. dorește desert, încurajați-l să împartă desertul cu altcineva din familie.
10. Dacă comandați la pachet, încurajați-vă copilul să nu comande suplimentar băuturile răcoritoare ci să bea apă.
11. Ajutați adolescenții să dezvolte o imagine corporală sănătoasă concentrată pe întreaga persoană, aprecierea propriului corp pentru ceea ce poate face, nu doar pentru cum arată.

Documente informative

Document Deschide
Analiză de situație - Campania „Promovarea alimentației sănătoase!” Deschide
comunicat de presă - Campania „Promovarea alimentației sănătoase!” noiembrie 2024 Deschide

Pliante campanie



Campanie
Luna de conștientizare cu privirea la cancerul de sân - octombrie 2024

Importanța detectării precoce a cancerului de sân pentru îmbunătățirea succesului tratamentului și creșterea ratei de supraviețuire

" Depistează. Tratează. Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!"

Detalii campanie

Scopul campaniei:
Creșterea gradului de informare și conștientizare în rândul grupurilor țintă ale campaniei cu privire la importanța detectării precoce și a tratamentului cancerului de sân.
Obiectivele campaniei:
1. Creşterea numărului de femei informate cu privire la importanța detectării precoce, prin screening, a cancerului de sân.
2. Creşterea numărului de femei informate și conștientizate cu privire la rata ridicată de supraviețuire în cazul cancerului de sân detectat precoce și tratat corespunzător.
3. Creşterea numărului de profesioniști în sănătate care informează și consiliază femei din grupul țintă al campaniei cu privire la importanța participării la programul național de screening pentru detectarea cancerului de sân.
Grupuri țintă:
• Femei cu vârsta 50-69 de ani;
• Profesioniști din sistemul de sănătate;
• Populaţia generală;
Mesajele campaniei
1. Depistat precoce şi tratat corespunzător, cancerul de sân are o rată de supraviețuire la 5 ani de 99%!
2. Între 50-69 de ani, screening-ul la doi ani prin mamografie este o metodă sigură, non-invază și eficace pentru detectarea precoce a cancerului de sân.
3. Detectarea precoce și tratamentul adecvat îmbunătățesc semnificativ supraviețuirea la femeile cu cancer de sân.
4. Urmând un stil de viață favorabil sănătății, conform celor 12 recomandări ale Codului European împotriva cancerului, poți reduce semnificativ riscul de cancer.

Documente informative

Document Deschide
Campania - „Luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân!” -Analiză de situație Deschide
Campania „Luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân!” octombrie 2024 Deschide

Pliante campanie



Campanie
"Luna națională de prevenire a bolilor transmisibile". Tema- Prevenirea gripei și a tusei convulsive - august 2024

Vaccinarea salvează vieți!

Detalii campanie

Scopul campaniei:
• este vital ca persoanele vulnerabile să fie la curent cu vaccinarea împotriva gripei și tusei convulsive;
• este important ca toată lumea să ia măsuri individuale pentru a reduce riscul de infecție cu virusurile respiratorii.
Obiectivele campaniei:
1.Sensibilizarea persoanelor vulnerabile pentru a încuraja adoptarea vaccinurilor împotriva gripei și tusei convulsive;
2.Promovarea vaccinării împotriva gripei în rândul persoanelor din grupele la risc;
3.Promovarea vaccinării împotriva tusei convulsive, conform Calendarului Național de Vaccinare;
Grupuri țintă:
Populația generală, cu accent pe următoarele categorii:
• Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii și bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact cu pacienții sau persoanele asistate;
• Persoane cu vârsta peste 65 de ani;
• Părinții copiilor eligibili pentru vaccinarea împotriva tusei convulsive;
• Adulți eligibili pentru rapelul cu vaccin dTpa.
Mesajele campaniei
• Fiți pregătiți, vaccinați-vă înaintea începerii sezonului de gripă!
• Vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate prin care putem preveni gripa.
• Oricine se poate îmbolnăvi de gripă și o poate transmite altora fără să știe.
• Gripa apare în fiecare sezon rece.
• Persoanele de toate vârstele se pot îmbolnăvi de tuse convulsivă și o pot transmite sugarilor și copiilor mici.
• Vaccinurile de rapel pentru copii și adulți împiedică răspândirea tusei convulsive la nou-născuți și sugari.

Documente informative

Document Deschide
Campania - Luna națională de prevenire a bolilor transmisibile -Analiză de situație Deschide
Campania „Luna națională de prevenire a bolilor transmisibile!” august 2024 Deschide

Pliante campanie



Campanie Națională
Sănătatea reproducerii - „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!" - iulie 2024

Detalii campanie

Scopul campaniei:
• împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă (educare privind comportamentele individuale de prevenire a ITS, prevenire sarcini nedorite și utilizarea contracepției)
• informarea și conștientizarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii), inclusiv asupra importanței consultului medical/ginecologic.
Obiectivele campaniei:
Creșterea nivelului de informare a tinerilor privind:
• utilizarea unor surse de informație corecte,
• utilizarea serviciilor de planificare familială
• utilizarea metodelor contraceptive
• importanța planificării familiale
• mijloacele de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală
• pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le pot avea sarcina în perioada adolescenței și infecțiile cu transmitere sexuală.
Creșterea nivelului de informare a tinerilor (viitori părinți) privind:/b>
• măsurile pe care le pot lua pentru a asigura o bună sănătate a mamei si copilului înainte de sarcină și pe toată perioada sarcinii.
Grupuri țintă:
• Tineri
• Viitori părinți
Mesajele pentru tineri
• Adolescenții și tinerii sunt capabili să aibă o viață sexuală fără consecințe negative și au dreptul să beneficieze de cel mai înalt standard de sănătate, inclusiv sexuală și reproductivă.
• Nevoile de planificare familială sunt mai mari în rândul adolescenților.
• Adolescenții și tinerii au dreptul de a face propriile alegeri, în mod liber și în cunoștință de cauză, în ceea ce privește sănătatea și viața lor sexuală și reproductivă.
• Lipsa de informare/dezinformarea, ignoranța, stigmatizarea, barierele de ordin cultural, religios, favorizează apariția sarcinilor nedorite.
• Sarcina în timpul adolescenței este asociată cu un risc mai mare de probleme de sănătate.
• Nașterea la domiciliu are un grad de risc sau de mortalitate mai crescut față de nașterea în spital.
• Adolescentele însărcinate suportă consecințe sociale negative și adesea trebuie să părăsească școala, reducându-și capacitatea de angajare, ceea ce duce la implicații economice pe termen lung.
• Metodele contraceptive au un rol esențial în prevenirea sarcinilor nedorite și în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală.
• Pentru planificarea, implementarea și evaluarea politicilor și programelor legate de sănătatea reproductivă, este esențială participarea adolescenților și tinerilor, mai ales al celor din grupurile vulnerabile.
Recomandări pentru tineri
• Alege să începeți viața sexuală doar atunci când ai toate informațiile corecte!
• Alege să începeți viața sexuală când te simți pregătit/pregătită pentru acest lucru; trebuie să fie decizia ta, nu să o faci în urma insistențelor și a presiunilor celor din jurul tău
• Nu se recomandă începerea vieții sexuale înainte de 18 ani, fiindcă aparatul genital nu este complet dezvoltat.
• Alege metode contraceptive pentru a evita o sarcină nedorită și folosește-le de fiecare dată! O sarcină nedorită înseamnă un copil nedorit!
• Mergi regulat la medic pentru controale preventive!
• Alege să discuți cu un specialist (medic de familie, medic ginecolog medic de planificare familială, medic endocrinolog, asistent medical, asistent medical școlar, asistent medical comunitar, mediator sanitar) care îți poate oferi informații complete și corecte, și poate răspunde la toate întrebările tale!
• Medicul de familie, medicul ginecolog medicul de planificare familială sau medicul endocrinolog îți poate recomanda cea mai potrivită metodă contraceptivă pentru tine, numai în urma unei consultații.
• Complicațiile care apar în cursul sarcinii/nașterii constituie principala cauză de deces a adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 - 19 ani.
•Riscurile cele mai frecvente sunt reprezentate de eclampsie, endometrita puerperală și infecțiile sistemice, copii născuți prematur, cu greutate mică, dar și alte patologii neonatale. https://proiect-pdp1.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2023/06/Ghid-Sanatatea-reproducerii.pdf
Mesaje pentru femei însărcinate
• Ai grijă de sănătatea ta încă dinainte de a rămâne însărcinată !
• Asigură o bună stare de sănătate atât ție cât și copilului tău pe toată perioada sarcinii!
• Adoptă o dietă echilibrată și adecvată perioadei de sarcină! Monitorizează constant greutatea corporală! Dacă este necesar, ia suplimente cu fier, acid folic, calciu, vitamina A.
• Evită complet fumatul și consum de băuturi alcoolice sau droguri și diminuează consumul de cofeină!
• Evită medicația care pune în pericol viața ta sau pe cea a fătului!
• Practică cel puțin 30 de minute de exerciții moderate zilnic pe tot parcursul sarcinii!
• Partenerii sunt afectați în mod egal de problemele sănătății reproductive (concepția, infertilitatea, planificarea familiei, bolile cu transmitere sexuală). Ei trebuie să împărtășească responsabilitatea cu partenerii lor.
• Mergi periodic la medicul care te monitorizează!
• Nașterea la domiciliu are un grad de risc sau de mortalitate mai crescut față de nașterea în spital
Mesaje pentru profesioniști din medicina primară, comunitară și școlară
https://insp.gov.ro/centrul-national-de-evaluare-si-promovare-a-starii-de-sanatate-cnepss/metodologii-ghiduri-recomandari-si-evidente-stiintifice/ghiduri-si-recomandari/

Documente informative

Document Deschide
Campania - Sănătatea reproducerii -Analiză de situație Deschide
Campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!” Iulie 2024 Deschide

Pliante campanie



Campanie Națională
"Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool " - iunie 2024

Detalii campanie

Scopul campaniei:
Informarea populației generale, în special a tinerilor, adolescenților și părinților acestora despre impactul negativ pe care consumul de alcool îl are asupra sănătății.
Prevenția consumului de alcool în rândul tinerilor și adolescenților este foarte importantă pentru protejarea sănătății și bunăstării lor pe termen lung, pentru reducerea riscurilor de dependență, de consum episodic excesiv de alcool și pentru promovarea unui viitor sănătos și prosper.
Obiectivele campaniei:
- Creşterea nivelului de conştientizare al tinerilor, adolescenților și părinților acestora cu privire la riscurile pentru sănătate ale consumului de alcool și la formarea unui comportament sănătos.;
- Intensificarea motivaţiei adolescenților de a nu consuma alcool până la vârsta de 18 ani
- Creşterea motivaţiei adolescenților, care consumă alcool, de a renunţa să mai consume
- Stimularea formării unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos, FĂRĂ ALCOOL
- Evaluarea consumului de alcool al populației generale, pe baza chestionarului AUDIT al OMS aplicat la nivel local, în toate județele țării, urmată de informare individualizată asupra riscurilor pentru sănătate ale consumului de alcool.
Mesajele cheie ale campaniei:
- Sub vârsta de 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat poate afecta sănătatea. Nu risca, informează-te!
- Consumul de alcool nu trebuie să fie un stil de viață!
- Părintele este mult mai mult decât prietenul copilului său. ALEGEȚI ROLUL DE PĂRINTE – ZERO TOLERANȚĂ LA CONSUMUL DE ALCOOL!
- Alege inteligent pentru un viitor sănătos! Evită consumul de alcool și investește în propria ta sănătate și succes!
- Consumul de alcool îți poate afecta performanța școlară și perspectivele de carieră! Nu- ți risca viitorul!
- Să fii mai puternic decât alcoolul înseamnă să nu-l înghiți. Refuză să bei alcool!
- Alcoolul nu este o soluție. Familia și profesioniștii te pot ajuta!
- Este nevoie să de-normalizăm consumul de alcool în rândul tinerilor. Chiar dacă problemele încep să se vadă mai târziu, în realitate consumul de alcool începe devreme.
- Nu există o „limită de siguranță" în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății dumneavoastră crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!
- Evitați cu totul consumul de băuturi alcoolice! Rămâneți vigilenți, luați decizii cu mintea clară, pentru dumneavoastră și pentru ceilalți!
- Nu consumați deloc băuturi alcoolice în cazul în care conduceți orice fel de vehicule !
Grupuri țintă:
- Grupurile țintă identificate sunt reprezentate de : tineri, adolescenți, părinții acestora precum și populația generală.
- În mod particular, s-a identificat drept grup țintă pentru care să se dezvolte intervenții preventive:
- Adolescenții și tinerii din grupa de vârstă 15-25 de ani, deoarece sunt o grupă populațională la care este oportună transmiterea de informații privind efectele negative ale consumului de alcool în vederea prevenirii inițierii consumului de alcool, având mai mare eficiență educația și schimbarea stilului de viață, iar intervențiile pot avea rezultate pe termen lung

Documente informative

Document Deschide
"Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool " - iunie 2024 Deschide

Pliante campanie



Campanie Națională
”Luna Națională de Informare despre VACCINARE”


Documente informative

Document Deschide
Comunicat de presă - "Luna Națională a Informării despre VACCINARE" - aprilie 2024 Deschide
Analiză de situație - Campania "Luna Națională a Informării despre VACCINARE" aprilie 2024 Deschide

Pliante campanie



Campanie Națională
,,Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!" Martie 2024


Scopul campaniei:
Promovarea cunoașterii importanței sănătății orale ca parte a sănătății generale a copiilor precum și a aspectelor legate de:
- Formarea deprinderilor sănătoase de igienă orală
- Accesarea serviciilor stomatologice preventive
- Rolul tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare.
Obiectivele campaniei:
- Creșterea numărului de copii și adulți informați despre importanța sănătăţii orale;
- Creşterea numărului de copii informați despre modalitățile de menţinere a unei bune igiene orale;
- Creșterea numărului de copii informați despre modalitățile de prevenire a afecțiunilor oro-dentare.
Mesajele campaniei:
- Fii mândru de zâmbetul tău!
- Aplică regula 2+2+2: Spală-te pe dinți de 2 ori pe zi, periază dinții minim 2 minute și mergi la stomatolog de minim 2 ori pe an!
- Cu obiceiuri sănătoase îți păstrezi dinţii sănătoşi!
- Folosește o pastă de dinți cu fluor și o periuță cu peri moi.
- Nu uita să periezi pe toate părțile dinților: interior, exterior și suprafețele pe care mesteci.
- Nu mânca niciodată după ce ți-ai periat dinții seara. Este foarte important să te culci cu gura curată.
- Băuturile cu zahăr și snacks-urile nesănătoase îți pot caria dinții dacă le consumi prea des!
- O gură sănătoasă ajută la protejarea întregului corp!
Grupuri țintă:
- copiii din ciclul primar de învățământ(6 – 11 ani)
- părinții copiilor din ciclul primar
- populație generală

Documente informative

Document Deschide
Comunicat de presă - Campania sănătatea orală - martie 2024 Deschide
Analiză de situație - Campania sănătatea orală "Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!" martie 2024 Deschide

Pliante campanie



Campanie Națională - Promovarea sanatatii mintale
,,Nu lasa depresia sa iti controleze viata! Sanatatea ta mintala conteaza!" Februarie 2024


Scopul campaniei:
- creșterea nivelului de informare și conștientizare a adolescenților și aparținătorilor acestora, privind problematica sănătății mintale, în special a depresie
Obiectivele campaniei:
- informarea privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale (depresiei);
- conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale (depresiei) asupra vieţii oamenilor;
- creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale (depresie);
Mesajele principale ale campaniei pentru ADOLESCENȚI ȘI APARȚINĂTORI
- Bolile mintale pot afecta persoane de toate vârstele și categoriile sociale.
- Pentru bolile mintale există tratamente eficiente.
- Informați-vă despre semnele, simptomele și comportamentele specifice bolilor mintale (depresiei). Pot fi cele precum:
- tristețe, plâns facil, tulburări ale dispoziției;
- energie scăzută, oboseală marcată, epuizare;
- iritabilitate, impulsivitate, accese de furie, agresivitate;
- anxietate, pierderi de memorie, dificultăți în îndeplinirea îndatoririlor, dezorientare temporo-spațială.
Adresați-vă specialiștilor în care aveți încredere (medici de familie, psihologi, medici psihiatri)!
Solicitați în cabinetul medicului de familie aplicarea testelor de screening!
Informați-vă despre problematica sănătății mintale la adresa: https://insp.gov.ro/sites/cnepss/sanatate-mintala/ (Raportul cercetării cantitative: Studiu privind campania de comunicare privind adoptarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor, elaborat de INSP ).
Informați-vă asupra drepturilor sociale ale pacienților cu boli mintale!
Alăturați-vă organizațiilor de sprijin al bolnavilor, existente!
Fiți toleranți, arătați bunătate, nu izolați persoanele cu probleme de sănătate mintală, discutați cu acestea, înțelegeți, nu criticați, oferiți ajutor, respectați!

Documente informative

Document Deschide
Sănătate mintală Analiză de situație - Depresia la adolescenți Deschide
Campania Promovarea Sănătății Mintale „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!” Februarie 2024 Deschide

Pliante campanie




Cod Județ 332
jud. Suceava
Comuna Balaceana
Hartă site
GDPR
guvernare transparenta comuna balaceana
Contact
Comuna Balaceana jud. Suceava
primariabalaceana@yahoo.ro
primaria@comunabalaceana.ro
tel/fax: 0230-534860
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii